Strony

15 lipca 2013

Lody dla ochłody - przepis na domowe lody


Jest lato, są wakacje, więc muszą być też lody.
Odwiedziłam niedawno wrocławski sklep IKEA i po prostu przepadłam przy kolorowych foremkach do lodów. Wzięłam od razu różowe i ciemnoniebieskie, obiecałam mężowi, że zrobię lody. Lubię takie wyzwania!

Co potrzebujemy? Do wykonania 12 sztuk lodów w pojemnikach z IKEA:

- 3 sztuki dojrzałych bananów
- 200 g śmietanki 30% tłuszczu
- stewia, cukier puder lub miód
- szklanka świeżego mleka pasteryzowanego 2% tłuszczu

Przygotowanie:

W wysokim pojemniku ubijamy śmietankę, a w blenderze miksujemy na gładką masę obrane banany. Następnie do bananów dodajemy mleko oraz to co wybraliśmy do posłodzenia (ja akurat nie dodawałam, ponieważ moje banany były wystarczająco słodkie) i rozcieramy dalej. Tymczasem ubitą śmietanę delikatnie mieszamy z papką bananową i powoli mieszamy łyżką. Na koniec całość rozlewamy do foremek na lody i mrozimy przez 5 godzin.


Moje lody wstawiłam na noc do zamrażarki i na drugi dzień były idealne do zjedzenia. Wystarczyło foremkę polać ciepła wodą i wysunąć z niej gotowego loda.


Domowe lody tak bardzo mi posmakowały, że zrobiłam już wersję truskawkową, borówkową, rumowo-bananową i bakaliową. Na poniższym zdjęciu lody bakaliowe, ale zrobione w jednej foremce litrowej.


5 komentarzy:

  1. Ale smakowicie to wygląda :). Ja kupiłam foremki w netto i strasznie ciężko wyjąć z nich lody. Jedyne wyjście to trzymanie w ciepłej wodzie i wyciąganie lekko rozpuszczonego loda :(.
    P.S. Tabelkę już poprawiłam :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę sobie kupić takie foremki :9 bardzo fajny pomysł i przynajmniej wiemy z czego są zrobione ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie mam takich foremek, bo z pewnością takie lody własnej roboty są lepsze niż te kupne (wyjątkiem są lody Lenkiewicza w Toruniu - z tymi nic się nie da porównać :) )

    OdpowiedzUsuń