Norweska legenda - pizza

21 października 2013

Grandiosa
Nie wiem czy wiecie, ale narodową potrawą Norwegów jest podobno Grandiosa, czyli marka pizzy...Tak kochanie, na pierwszym miejscu żaden Norweg nie wymieni renifera, łososia czy jagnięciny.

Postanowiłam zmierzyć się z norweską legendą!

Najtrudniejsze do zrobienia jest ciasto. Ile kucharek tyle pomysłów na nie. My, czyli mąż i ja, najbardziej lubimy cieniutki lekki spód, mało sera i dużo innych dodatków.



Co potrzebujemy:
- blachę z pieca (tą standardową)
- papier do pieczenia (wycięty w kształcie blachy)
- 5 g drożdży suszonych (pizzagjær)
- 200 g mąki pszennej (hvetemel)
- pół łyżeczki soli (salt)
- 1 łyżeczka cukier (sukker)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (olivenolje)
- 110 g wody niegazowanej (vann)


Przygotowanie:
Istotne znaczenie ma dodawanie poszczególnych składników w trakcie mieszania. Moim naczyniem mieszającym jest Thermomix włączony na temperaturę 37 st.C i program INTERWAŁ.
Dodajemy do niego powoli kolejno wszystkie składniki sypkie, czyli mąkę, drożdże, cukier, sól. Następnie wodę i oliwę. Czekamy, aż ciasto zostanie wyrobione (około 5 minut) i wyłączamy Thermomix. Ciasto w naczyniu zostawiamy w spokoju na 60 minut. Po tym czasie ciasto powinno już wyrosnąć, czyli podwoić swoją objętość. Jeśli nie macie Thermomixa, to można ciasto wyrobić ręcznie w misce.


Włączamy pusty piekarnik na 200 st.C. Natomiast wyrośnięte ciasto wykładamy na papier do pieczenia i rozwałkowujemy cieniutko, około 3mm.


Przekładamy ciasto razem z papierem na blachę i smarujemy je toppingiem (koncentrat pomidorowy z przyprawami do pizzy) i posypujemy ulubionymi dodatkami.


U mnie tym razem na pizzy znalazły się resztki z lodówki: ser żółty, szynka wieprzowa, pomidor, cebula, pieczarki, papryka i oliwki.


Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy 17 minut w 200 st.C. Po tym czasie ciasto powinno być od spodu zarumienione, co oznacza, że pizza jest upieczona. TADAM!

Pizza jest inna niż Grandiosa, ale według mnie o wiele lepsza i łatwa w przygotowaniu.





66 komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...