Norweskie ślimaczki

6 listopada 2013


Kuchnia norweska obfituje w mocno aromatyczne wypieki. Norweskie ślimaczki pachną intensywnie kardamonem i cynamonem. Odkąd mieszkam w Norwegii stały się moim ciasteczkiem do kawy lub drugim śniadaniem na kursie norweskiego.

Na 35 sztuk bułeczek potrzeba:
900 g mąki pszennej
3 łyżki cynamonu
3 łyzki kardamonu
pół łyżeczki soli
2 jaja + 1 białko do smarowania
drożdże świeże 75 dag (lub odpowiednia ilość suszonych)
niesolone masło 200g + do smarowania
200 g cukru białego lub brązowego + do posypania
0,5 l mleka ( u mnie chudsze)

Wykonanie:
Rozpuścić masło w rondelku i dodać do niego zimnego mleka. Jeśli temperatura w rondelku wynosi 37 st C to dodajemy drożdże. (Jeśli będzie za gorące, to zabijecie drożdże i ciasto nie urośnie).

Do naczynia Thermomixa (lub innego robota mogącego wyrabiać ciasto drożdżowe, lub do miski) dodajemy mąkę, cukier, sól, cynamon i kardamon. Po wymieszaniu sypkich produktów, ciągle mieszając, dodajemy powoli zawartość rondelka i wyrabiamy ciasto. Thermomix wyrabia taką ilość ciasta około 8 minut na INTERWALE. (Raz próbowałam ręcznie, ale moje ręce są za słabe i brakuje mi cierpliwości)

Po wyrobieniu ciasta, gdy swobodnie odrywa się ono od ścianek naczynia, przekładamy je do większej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( u mnie nagrzana podłoga w łazience). Po około 40 minut ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Należy je podzielić na kilka części (w zależności od wielkości waszej stolnicy) i każdą rozwałkować na pół centymetra w prostokąt.



Na powstały prostokąt kładziemy plastry masła. Tutaj warto sobie pomóc specjalną łopatką (ja mam taką ze sklepu IKEA). Na masło sypiemy dużo cukru, trochę cynamonu i grubo kardamonu. Włączamy piekarnik na 200 stopni, by się nagrzał.


Następnie ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na kawałki.


Każdy kawałek zgniatamy w dłoni i kładziemy na blachę do pieczenia. Smarujemy rozklepanym białkiem i posypujemy na wierzchu cukrem.


Na koniec wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 15-17 minut. Po tym czasie powinniście otrzymać takie zarumienione pyszności:

Smacznego!

41 komentarzy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...