Odwiedziłam niedawno wrocławski sklep IKEA i po prostu przepadłam przy kolorowych foremkach do lodów. Wzięłam od razu różowe i ciemnoniebieskie, obiecałam mężowi, że zrobię lody. Lubię takie wyzwania!
Co potrzebujemy? Do wykonania 12 sztuk lodów w pojemnikach z IKEA:
- 3 sztuki dojrzałych bananów- 200 g śmietanki 30% tłuszczu
- stewia, cukier puder lub miód
- szklanka świeżego mleka pasteryzowanego 2% tłuszczu
Przygotowanie:
W wysokim pojemniku ubijamy śmietankę, a w blenderze miksujemy na gładką masę obrane banany. Następnie do bananów dodajemy mleko oraz to co wybraliśmy do posłodzenia (ja akurat nie dodawałam, ponieważ moje banany były wystarczająco słodkie) i rozcieramy dalej. Tymczasem ubitą śmietanę delikatnie mieszamy z papką bananową i powoli mieszamy łyżką. Na koniec całość rozlewamy do foremek na lody i mrozimy przez 5 godzin.
Moje lody wstawiłam na noc do zamrażarki i na drugi dzień były idealne do zjedzenia. Wystarczyło foremkę polać ciepła wodą i wysunąć z niej gotowego loda.
fajnie:)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie to wygląda :). Ja kupiłam foremki w netto i strasznie ciężko wyjąć z nich lody. Jedyne wyjście to trzymanie w ciepłej wodzie i wyciąganie lekko rozpuszczonego loda :(.
OdpowiedzUsuńP.S. Tabelkę już poprawiłam :).
Muszę sobie kupić takie foremki :9 bardzo fajny pomysł i przynajmniej wiemy z czego są zrobione ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mam takich foremek, bo z pewnością takie lody własnej roboty są lepsze niż te kupne (wyjątkiem są lody Lenkiewicza w Toruniu - z tymi nic się nie da porównać :) )
OdpowiedzUsuńBakaliowe - cudne.
OdpowiedzUsuń