Krewetki na gorącą niedzielę - przepis

7 lipca 2013


Co potrzebujemy? Porcja dla dwóch głodnych osób:

- 0,5 kg krewetek tygrysich świeżych lub ugotowanych w całości
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- 120 ml wytrawnego białego wina
- pęczek natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- mieszanka różnych sałat lub rukola


Przygotowanie:

Krewetki płuczemy pod zimną wodą, obieramy z pancerzyków, zostawiamy jedynie ogonek do dekoracji. Pamiętajmy o wyjęciu jelita.
Na patelni klarujemy masło, dodajemy oliwę i mocno rozgrzewamy. Następnie wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku, smażymy krótką chwilę, dodajemy nasze krewetki. Po 2-3 minutach, gdy się zarumienią, na patelnię dolewamy wino i redukujemy je. Na koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą (u mnie było to zbędne). Ważne, by utrzymać wysoką temperaturę smażenia, dzięki temu krewetki pozostaną chrupiące.

Na wcześniej umytą sałatę kładziemy krewetki i polewamy powstałym sosem. Danie gotowe! Prawda, że proste?

2 komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...