Co potrzebujemy? Porcja dla dwóch głodnych osób:
- 0,5 kg krewetek tygrysich świeżych lub ugotowanych w całości- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- 120 ml wytrawnego białego wina
- pęczek natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- mieszanka różnych sałat lub rukola
Przygotowanie:
Krewetki płuczemy pod zimną wodą, obieramy z pancerzyków, zostawiamy jedynie ogonek do dekoracji. Pamiętajmy o wyjęciu jelita.
Na patelni klarujemy masło, dodajemy oliwę i mocno rozgrzewamy. Następnie wrzucamy rozgniecione ząbki czosnku, smażymy krótką chwilę, dodajemy nasze krewetki. Po 2-3 minutach, gdy się zarumienią, na patelnię dolewamy wino i redukujemy je. Na koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą (u mnie było to zbędne). Ważne, by utrzymać wysoką temperaturę smażenia, dzięki temu krewetki pozostaną chrupiące.
Na wcześniej umytą sałatę kładziemy krewetki i polewamy powstałym sosem. Danie gotowe! Prawda, że proste?
ja nie lubię krewetek...
OdpowiedzUsuńyum! I'll have to try this, looks delicious! thanks for sharing
OdpowiedzUsuńxo Jessica
www.NewlyLoved.com
stop by if ya get a chance