W ramach deseru kruche ślimaczki

9 lutego 2014

Na blogu już dawno nie pojawił się przepis kulinarny, a Norwegia i zimowa aura sprzyja domowym wypiekom. Staram się wybierać dania nieskomplikowane i z produktów, które znajdę w każdym sklepie. Tym razem skorzystałam z przepisu, który każda z Was jest w stanie zrobić i nie potrzeba do niego skomplikowanego sprzętu kuchennego czy umiejętności cukierniczych. Inspirowałam się przepisami z internetu, głównie tym.
Na 25 sztuk potrzeba:
250 g mąki pszennej (hvetemel)
170 g solonego masła lub margaryny (np. Tine Ekte smør) w temperaturze pokojowej
70 g cukru
2 czubate łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstrakt waniliowy
3 płaskie łyżki kakao


Wykonanie:

Do odważonej mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, masło. Zagnieść i podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zagnieść. Podsypać obie części ciasta delikatnie mąką i rozwałkować na identyczne prostokąty. Na jasnym prostokącie położyć ciemny i zwinąć jak roladę. Ciasto włożyć na godzinę do zamrażalnika, by porządnie stwardniało. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.

Po wyjęciu ciasta pokroić je na plasterki o maksymalnej grubości 1 cm (im cieniej pokroicie, tym więcej ślimaczków wyjdzie).

Układać plastry ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut, a następnie studzić w otwartym piekarniku. Pasują idealnie do popołudniowej kawy i na pewno zaskoczą gości swoim słodko-słonym smakiem.

Smacznego i pamiętajcie, ze kruche ciasto zawsze się udaje!

52 komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...