W ramach deseru kruche ślimaczki

9 lutego 2014

Na blogu już dawno nie pojawił się przepis kulinarny, a Norwegia i zimowa aura sprzyja domowym wypiekom. Staram się wybierać dania nieskomplikowane i z produktów, które znajdę w każdym sklepie. Tym razem skorzystałam z przepisu, który każda z Was jest w stanie zrobić i nie potrzeba do niego skomplikowanego sprzętu kuchennego czy umiejętności cukierniczych. Inspirowałam się przepisami z internetu, głównie tym.
Na 25 sztuk potrzeba:
250 g mąki pszennej (hvetemel)
170 g solonego masła lub margaryny (np. Tine Ekte smør) w temperaturze pokojowej
70 g cukru
2 czubate łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstrakt waniliowy
3 płaskie łyżki kakao


Wykonanie:

Do odważonej mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, masło. Zagnieść i podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zagnieść. Podsypać obie części ciasta delikatnie mąką i rozwałkować na identyczne prostokąty. Na jasnym prostokącie położyć ciemny i zwinąć jak roladę. Ciasto włożyć na godzinę do zamrażalnika, by porządnie stwardniało. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.

Po wyjęciu ciasta pokroić je na plasterki o maksymalnej grubości 1 cm (im cieniej pokroicie, tym więcej ślimaczków wyjdzie).

Układać plastry ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut, a następnie studzić w otwartym piekarniku. Pasują idealnie do popołudniowej kawy i na pewno zaskoczą gości swoim słodko-słonym smakiem.

Smacznego i pamiętajcie, ze kruche ciasto zawsze się udaje!

52 komentarze

  1. Oj , pysznie wygladaja...gdyby nie ta dieta:-( Ale Tomkowi upiec moge . To plan na nastepny helg :-) . Usciski Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to ja też bardziej dla męża upiekłam ;)

      Usuń
  2. Fajne wyszły :) w dodatku przepis bardzo prosty

    OdpowiedzUsuń
  3. proszę jakie efektowne;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, uwielbiam takie proste przepisy.
    Pomysł na przyszły weekend już jest:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze są takie łatwe, ponieważ mój teść dla siebie też już zamówił ;)

      Usuń
  5. Skorzystam z tego przepisu bo slimaczki wyglądają smakowicie Kochana ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, to podeślij mi zdjęcie koniecznie i napisz czy smakowały :)

      Usuń
  6. Mm pychotka;) na poczatku myslalam ze to makowiec hihi

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam, mniam i jeszcze raz mniam.

    OdpowiedzUsuń
  8. choć mało jadam słodkości chętnie je piekę :) na pewno wykorzystam Twój przepis, wyglądają smakowicie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodkości zawsze można zrobić dla gości, a zdjęcia tym razem mąż pomagał zrobić :D

      Usuń
  9. Uwielbiam kruche ciasto pod każdą postacią, a w szczególności ciasteczka z niego - twoje ciasteczka wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tak samo. Kruche ciasto zawsze mi smakuje.

      Usuń
  10. ależ one smakowicie wyglądają! Może po diecie się na nie skuszę:D

    pozdrawiam ciepło
    :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Jestem pewna, że wyjdą. To taka magia tego ciasta.

      Usuń
  12. Nie wolno tak po nocach kusić smakołykami, bo aż mnie ślinka leci.. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale mi apetytu narobiłaś! :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja eo pieczenia trzymam się trochę na dystans, ale te ślimaki chyba wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak zawsze się udają, to trzeba zrobić. Mojej córci się spodobały bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  16. wyglądają rzeczywiście apetycznie ;) a jakby dodać do nich troszkę mąki razowej?? Zawsze to byłyby mniejszym grzeszkiem ;) Co o tym sądzicie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisy są to to by je modyfikować pod swoje potrzeby. Myślę, że możesz część mąki zmienić na razową.

      Usuń
  17. ładnie wyszły, aż chciałoby się spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mmmmm wyglądają obłędnie, pozwól, że skorzystam z przepisu i zrobię swoim chłopcom niespodziankę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pychotka <3 juz na Instagramie mi slinka leciala...ale bym zjadla...
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetne :) zjadłabym takie śliczne ślimaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Też jestem fanką prostych przepisów, więc ten jest idealny! Wykorzystam :D I męzowi szczęka opadnie, bo nie będzie wiedział, że to takie prostę ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają bardzo apetycznie ;) Chyba sama wypróbuję ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. jaki smakowity deser hehe codownie sie to prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  25. W takich momentach robię się bardzo głodna :-D
    Heh, narobiłaś mi smaka, a ja staram się nie jadać takich łakoci :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Aaaa mniam! Kradnę przepis i może jutro coś upichcę :P

    OdpowiedzUsuń
  27. Wyglądają pysznie, a jak smakują wiem bo już kiedyś jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Fantastyczny przepis ;D Na pewno w niedalekiej przyszłości z niego skorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  29. ja się dziś za nie zabieram :) - w Polsce ciężko tak o znaleźć słone masło - więc je po prostu ja swoje ciasto trochę posolę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zrobić ze zwykłym masłem i nie solić. Ciastka będą wtedy po prostu słodkie. Moje były tutaj zrobione takie słono-słodkie. Możesz też dodać cynamonu, jeśli lubisz. To ciasto kruche jest bardzo uniwersalne.

      Usuń
  30. Muszę koniecznie zrobić! od jakiegoś czasu coś podobnego robię na cieście francuskim, bo są ekspresowe do wykonania :) ale ciasto kruche szalenie lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wyglądają wspaniale :) Muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...